Klimaat Turkije

Het klimaat van Alanya

Alanya is een populaire badplaats aan de oostelijke Turkse Riviéra en het ligt ten oosten van Antalya en Side. Alanya heeft een typisch mediterraan klimaat (middellandse zee) met warme zomers en zachte winter, maar de regenval is hier aan de kuststreek in de wintermaanden toch een stuk hoger dan je zou verwachten. Alanya ligt precies tussen twee stranden in, het Ooststrand en het Cleopatrastrand dat bekend staat om zijn schone heldere water wat mooi opkleurt door de zonnestralen. De stad word door het Taurus gebergte omringt waardoor er bijna nooit wind waait en de temperatuur zelfs in de winter aangenaam aanvoelt. Het hoge gebergte zorgt in de winter voor een bescherming tegen de koude gure wind vanuit het binnenland. ‘s Zomers zorgt het gebergte voor een heerlijk rustgevend, windstil klimaat. Je zou kunen zeggen dat Alanya is omringd door een natuurlijk windscherm!

In de zomer is het weer in Alanya bijna altijd zeer zonnig en warm. Juni, juli en augustus zijn zeer warme maanden met veel lichturen, het is dan vaker langer dan 12 uur zonnig en dan lopen de temperaturen flink op. In de maanden december en januari is er gemiddeld sprake van slechts 5 uren zon per dag.
In de zomer is de gemiddelde temperatuur in Alanya maar liefst 30 graden, doorgaans zal deze dan ook schommelen tussen een aangename 25C en een toch wel trpische 35C.  Vanaf september loopt de temperatuur in Alanya langzaam naar beneden tot een laagtepunt in januari met een gemiddeld maximum van 10 graden, waarna de temperaturen weer langzaam stijgen. Vanaf maart/april wordt het al weer aangenaam met temperaturen rond de 15 graden.

Het klimaat van Adana

De oude Turkse stad Adana is gelegen aan de rivier Seyhan en is de vierde stad van Turkije ( in het zuiden van Turkije, ten oosten van Tarsus, ongeveer 30 kilometer van de Middellandse Zee.) Aan de vele oude bruggen, kastelen en moskeeën is nog steeds goed te zien hoe oud Adana is. Adana is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Adana. De zeer vruchtbare bodem zorgt ervoor dat verschillende gewassen zoals Tabac, citrusvruchten en katoen hier in grote mate geproduceerd kunnen worden in Adana. Het mediterrane klimaat met milde winters, en de vruchtbare grond gevoed door de rivier Seyhan, dragen bij aan de grote productie van deze gewassen. Een andere belangrijke bron van inkomsten is de textielindustrie. ‘s Zomers kan het in Adana droog tot zeer droog worden terwijl het in de winter ook regelmatig zal regenen.

Terug naar overzicht
Top 5 bestemmingen
  1. Istanbul
  2. Marmaris
  3. Bodrum
  4. Alanya
  5. Kemer