Turkije informatie

Hier vindt u een aantal handige wetenswaardigheden over Turkije en redenen waarom u in dit schitterende land op vakantie zou moeten gaan.

Accommodatie

De afgelopen jaren heeft Turkije veel moeite gedaan om haar hotelfaciliteiten te ontwikkelen. Er is veel betonnen hoogbouw geplaatst in een aantal badplaatsen langs de Egeische Kust en de Middellandse kust om accommodatie te bieden voor vakantiegangers uit heel Europa. Ook zijn er vele kleinere hotels die een eigen karakter bieden.

Waardering

Hotels die geregistreerd staan bij het Ministerie van Toerisme zijn gewaardeerd met sterren, van 1 ster tot 5 sterren. Ook zijn er een groot aantal niet-geclassificeerde hotels die geen sterren hebben. Deze kunnen in kwaliteit variëren van matig tot acceptabel. De classificatie wordt gebaseerd op service en faciliteiten. Motels en vakantievilla’s zijn eersteklas of tweedeklas.

Turkse Cultuur

Hoewel het grootste gedeelte van de Turkse bevolking moslim is, is het een seculiere samenleving waar religieuze vrijheid wordt geboden aan degenen die niet van het Islamitische geloof zijn. Turkije behoudt een schat aan historische ruines en gebouwen binnen haar grenzen, inclusief vele Romeinse viaducten, theaters en Ottoman bruggen.

Winkelen in Turkije

Turkije biedt vele mogelijkheden voor het winkelen, van boetiekjes, juweliers, bazaars, souvenir winkeltjes tot stalletjes aan de kant van de weg. Afdingen is iets wat u zeker niet moet vergeten, aangezien de vraagprijs altijd is opgeblazen. Er zijn vele verkooppunten voor lederwaren, tapijten, gouden en zilveren sieraden.

Eten in Turkije

Traditioneel Turks eten is erg smakelijk en omvat onder andere gevulde paprika’s en wijnbladeren, kebab en natuurlijk olijven en salades. Rijstgerechten zijn ook populair. In de turkse badplaatsen, steden en dorpen zijn er goede restaurants te vinden die een verscheidenheid aan internationale gerechten serveren. Ook in all inclusive hotels worden er vaak uitstekende maaltijden geserveerd. Het nationale drankje van Turkije is raki, wat naar anijs smaakt.

Uitgaan in Turkije

Turkije biedt een zeer diverse keus qua nachtleven, varierend van leuke kroegen tot openlucht disco's.
Rondom de hotels kunt u entertainment vinden voor vrijwel ieders smaak en alle leeftijden. Vooral de badplaatsen Bodrum, Gümbet, Kusadasi en Marmaris zijn populaire uitgaansbestemmingen onder jongeren. Grotere hotels bieden ook shows met buikdanseressen en live muziek die over het algemeen open zijn voor publiek.

Locale Turkse gebruiken

Turkse mensen zijn erg vriendelijk en toeristen worden warm onthaald. De gebruikelijke vorm van begroeten is het schudden van handen. Bij het bezoeken van een moskee dienen de schoenen uitgetrokken te worden en moet de kleding conservatief zijn. Van vrouwen wordt verwacht dat zij hun haar bedekken. Theehuizen zijn een deel van de Turkse cultuur en zelfs de kleinste dorpen zullen er eentje hebben. Mannen gaan hier naar toe om koffie te drinken, hun pijp te roken en even hun zorgen van zich af te zetten.

Communicatie

  • Landcode: +90. De goedkoopste manier om te bellen is vanuit een PTT telefooncel. Deze zijn overal te vinden. Deze werken met telefoonkaarten, die u kunt kopen bij kiosken.
  • Mobiele telefonie: Over het algemeen bestaan er overeenkomsten tussen de meeste internationale mobiele telefonie providers, maar op bepaalde landelijke gebieden in het oosten van Turkije kan de verbinding iets minder zijn.
  • Internet: Er zijn internetcafés te vinden in de meeste stedelijke gebieden. Sommige restaurants en hotels bieden gratis Wi-Fi
  • Post: Turkse postkantoren kunt u herkennen aan de gele PTT borden.
Top 5 bestemmingen
  1. Istanbul
  2. Marmaris
  3. Bodrum
  4. Alanya
  5. Kemer