Zwarte Zee

De Zwarte Zee

De Zwarte Zee is een paradijs wat nog niet zo bekend is als de west en zuidkust van Turkije. De Zwarte Zee is een van de jongste zeeën op aarde. Men vermoedt dat pas enkele duizenden jaren geleden er een verbinding ontstond (de Bosporus) met de Middellandse Zee. Bijna de gehele noordkant van Turkije grenst aan de Zwarte Zee.

Archeologische opgravingen uit het laat chalcolithisch tijdperk in ─░kiztepe in de provincie Samsun, hebben aangetoond dat er reeds 5000-4000 v.Chr. mensen leefden in dit gebied. De Hettieten, Mileten, Phrygiërs, en volgens Homerus ook de Amazones hebben allen delen van de kust gekoloniseerd.  Tijdens zijn verovering van de wereld heeft   Alexander de Grote dit gebied onder zijn soevereiniteit gebracht. Uiteindelijk werd het bij het Romeinse Rijk ingelijfd en daarna bij het Byzantijnse Rijk. In de 15de eeuw kwam het grootste deel van dit gebied onder de Osmaanse heerschappij van de Sultan Mehmet II.

Een prettig klimaat

Het gebied heeft doorgaans een subtropisch klimaat en de kuststrook is zeer afwisselend. Schitterende verlaten stranden worden afgewisseld met historische stadjes en uitgestrekte groene natuurgebieden. Het gebied is zo divers dat je naast het zonnebaden kunt raften, wandelen, kanoën en zelfs bergbeklimmen. Een bezoek aan thee en tabaksplantages mag ook zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan dit, toeristisch gezien, onontgonnen gebied van Turkije!

Uitermate geschikt voor wandelaars

De meeste bewoners van de bepaald niet armoedige Zwarte-Zeekust verdienen hun brood in de agrarische sector. U kunt zien hoe er op grote schaal thee, tabak en hazelnoten worden geoogst. In de zomer loopt een groot deel van het vee rond op deyayla's (bergweiden). Het tot bijna 400 m hoge Pontische gebergte, dat zich langs de hele kust uitstrekt, is ondanks de veel voorkomende nevel, buiten de winter goed geschikt voor wandelaars. Vooral de Dogu Karadeniz Daglan in het oostelijke deel bieden veel mogelijkheden.

Mooie wandelingen voeren er met name door de Kaçkar Daglan ten oosten van Rize. Op de Çoruh Nehri, achter dat gebergte, houdt men zich ook bezig met rafting, varen met vlotten over het wildstromende water.
Heel bijzonder zijn in deze streek de vele Byzantijnse en Georgische kerken en kloosters, waarvan de mooiste zijn te vinden rond de oude stad Trabzon en tegen de Georgische grens. Om het toerisme wat beter over het land te spreiden wordt de toeristische ontwikkeling van de Zwarte Zeekust door de Turkse overheid sterk gestimuleerd.

Naar het binnenland

Het is aan te bevelen om af en toe vanuit de kuststrook het binnenland in het reizen. Een bezoek aan de hoofdstad Ankara mag je niet missen. De stad is qua toerisme niet zo bekend als Istanbul, maar bijzonder is deze zeker wel. In het oude stadscentrum ga je eeuwen terug in de tijd en proef je de typische sfeer van het Midden-Oosten. Bezoek het mausoleum van Atatürk, de Arslanhane en Ahi Elvan moskee en het Anatolisch geschiedkundig museum.

Kerken en kloosters : De Aya Sofya in Trabzon, het Sumela klooster in de omgeving van die stad, en de Georgische kerkjes bij Yusufeli in het uiterste oosten.

Natuur : Het verblijf op een yayla (alpenweide), bijvoorbeeld bij het leuke dorpje Uzungöl ten zuiden van Rize; het Kaçkargebergte biedt vele wandelmogelijkheden.

Interessante steden en badplaatsen : Het sfeervolle, levendige Trabzon en het rijk met oude Osmaanse gebouwen gelardeerde Amasya; mooie zandstranden liggen bij Amasra, Inebolu en Sile.

Terug naar overzicht
Top 5 bestemmingen
  1. Istanbul
  2. Marmaris
  3. Bodrum
  4. Alanya
  5. Kemer